Alain Platel, Bart Stouten en het basso continuo van Bach

ALAIN PLATEL EN BART STOUTEN GETUIGEN APART OVER DE ALOMTEGENWOORDIGHEID VAN J.S. BACH

Meer dan 60 bijzondere denkers en makers participeren aan het jubileumfeest van Het zoekend hert ° The searching deer. Sommige persoonlijkheden met naam en faam blijken daarbij zo modest dat ze nog het liefst in intieme kringen hun inzichten willen delen. Zo ontvangen we in een bijzonder woonhuis aan de Koninklijkelaan 20 – we noemen het voor de gelegenheid ons Te-gast-huis A – twee culturele persoonlijkheden die hun talent aan een fijne bescheidenheid koppelen, met geestdrift en enthousiasme. Wij presenteren met evenveel genoegen als fierheid: Alain Platel en Bart Stouten. 

ZA 14-09-2019 – 15:00-16:00 – Danstheater, tussen poëzie en drama, tover en tristesse – Alain Platel & Niels Van Heertum 

Alain Platel, de internationaal vermaarde regisseur, maakt sinds vele jaren pijnlijk menselijke voorstellingen. Over kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Op het kruispunt van dans en theater. Maar altijd zeer doordacht en met een hoofdrol voor muziek. Vermoedelijk duikt J. S. Bach op in al zijn werken. Toch is het Amadeus Mozart en diens dodenmis die de basis vormt voor zijn jongste en meest intense voorstelling, Requiem pour L., waarin het buitengewone jazztalent Niels Van Heertum op zijn euphonium speelt; soms mee ten dans speelt. De jonge muzikant voelt zich vooral thuis in de vrije velden van jazz en improvisatie, maar sinds enkele jaren – onder de hoede van Alain Platel – is hij vaak en wereldwijd in het theater te vinden. Beiden ontmoeten elkaar nu in een intieme kring voor een gemoedelijk gesprek over leven en werk. 

ZA 14-09-2019 – 16:30-17:30 – Dichten, dansen en denken met J.S. Bach – Bart Stouten

Dichter Bart Stouten is beter bekend als radiopresentator van Klara dan als literator. Al zullen de trouwe luisteraars zijn poëtische ontboezemingen bij de dikwijls erotische of nostalgische klanken niet opvatten als het werk van een modale programmamaker. Voor zijn lezing over ‘het dansende denken’ en de impact van muziek op het creëren zal hij, bijzonder genoeg, geen muziek laten horen: “De aandacht glijdt snel weg van de geuite ideeënweelde naar het sensueel genot bij het smaken van muziek.” Zoals zo vaak, weet deze sensibele man, speelse dichter en buitengewone Bach-liefhebber er dus de spanning in te houden. In elk geval wordt Johann Sebastian Bach een aanleiding. Maar de spreker focust nog meer op een concrete ervaring met de interpenetratie van woord-muziek, beïnvloed door de wijze waarop andere componisten en literatoren daarmee omgaan. Na zijn lezing gaat Bart Stouten in dialoog met ‘soulmate’ van dienst Kevin Voets, historicus-kunstmanager en Bach-kenner inter pares. 

Beide zinderende ontmoetingen vinden plaats in een schitterend pand aan de Koninklijkelaan 20 in 2600 Berchem, voor de gelegenheid ons ‘Te-gast-huis A’ geheten. Bezoekers die hiervoor reserveren hebben de vrijheid om in hetzelfde huis aan beide kringen deel te nemen, maar kunnen nog altijd opteren voor één van de vier simultane activiteiten, elders in de Koninklijkelaan. Inkom: € 12, per kring. Reserveren is verplicht, via het contactformulier.

redacteur