ZATERDAG 14-09-2019 – THEMA: OMZIEN IN VERWONDERING

Van inter-esse naar interactie

Tien jaar geleden ging filosofiehuis Het zoekend hert van start in de luwte, bijna in het geheim, en de enkele stichters genoten innig van de anonimiteit en intimiteit. Het was immers voornamelijk de bedoeling waardevolle enkelingen samen te brengen “voor een verademend denken, onderzoeken en overleggen – in een huiselijke en beschuttende omgeving”.

Uit de basistekst, nog te lezen op de website www.hetzoekendhert.be: “Het is hier toegelaten om oude waarheden en zekerheden in vraag te stellen. Ook om bepaalde hersenkronkels gaandeweg te ontwarren. Daarbij mag er ruimte blijven voor raadsels, twijfels, of een vleugje ironie. Het mysterie achter de dingen zal er wel niet door geschaad worden.”

MEER EN MEER INTER-ESSE

Na het officiële openingsfeest, een jaar na de officieuze start, ontstond alsmaar meer dynamiek, van jaar tot jaar, met tal van bijzondere activiteiten waarin het denken en beleven, het elkaar ontmoeten en doen zouden samenvloeien: lezingencycli, muziek, tentoonstellingen. Gaandeweg ook nieuwe initiatieven: filosofische, kunstzinnige en architectonische wandelingen, vormingscycli, boekpresentaties, meesterklassen, theaterproducties en tal van andere activiteiten.

MEER EN MEER INTERACTIE

Naar buiten werd Het zoekend hert ° The searching deer een sterke partner voor ideële organisaties en uitgeverijen, voor dynamische denkers en activisten, voor jonge debutanten en andere zoekende auteurs, last but not least werd het filosofiehuis volwaardig erkend in de Lage Landen en internationaal als uitgever van fraaie boekprojecten, als medestichter van het Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE, als ontwikkelaar van het project Face-to-face Philosophy en van de portaalsite Filosofiezoeker.eu, die eigen levens gingen leiden, maar ook stille en nijvere fora werden voor actieve denkers of denkende activisten.

Op zaterdag 14-09-2019 zien we om in verwondering, over de ontwikkelingen die zijn doorgemaakt. In en vanuit het huis. Met activiteiten die passen bij het oorspronkelijke streven: zinderende gesprekskringen en stemmige optredens, waar de intimiteit funderend is. Maar evengoed is er volle aandacht voor de wereld en de planeet, via dialogische gesprekken over eigentijdse problemen met scherpzinnige analysten en geëngageerde opbouwers. Dit met sensitiviteit voor wat velen beweegt of zorgen baart. Daarom ook tal van activiteiten tijdens dit jubileumfeest waar die ‘velen’ – waartoe zich de stichters van Het zoekend hert blijven rekenen – allemaal samen, gezellig en solidair, intiem én veelal gratis welkom zijn.

Zaterdag 14-09-2019, van 13:00 tot 00:00 (middernacht)

Zondag 15-09-2019, van 10:30 tot 22:00