ZO 12:30-15:00 en 16:00-18:30 – Les Mains sales en Les Justes – Theaterteksten lezen van Jean-Paul Sartre en Albert Camus

Je handen vuilmaken? De toneelwerken van Albert Camus en Jean-Paul Sartre zijn – naast hun filosofisch onderzoek van het absurde bestaan – getekend door hun worsteling met maatschappelijk engagement, maar ook met totalitarisme, revolutie en geweld. Net voor de breuk tussen beide beroemde auteurs in 1951 (na een dispuut over het essay L’homme révolté van Camus) schreven ze respectievelijk Les Mains sales Vuile Handen (Sartre, 1948) en Les JustesDe Rechtvaardigen (Camus, 1949). In beide teksten vormt de aanslag op de Russische groothertog door jonge revolutionaire socialisten in 1905 een referentiepunt.

Tijdens deze activiteit wordt samen theater gelezen, in een hechte kring, want theater verbindt mensen en leidt tot unieke gesprekken op basis van de gelezen/gespeelde rol. Theaterspecialist en activist Geert Opsomer coördineert: “We verdelen de de rollen, lezen de tekst en zien waar dit ons brengt.” Elke lezing duurt ongeveer twee uur.

Concreet

We lezen samen twee teksten op zondag. Het is geen close reading, maar een (al of niet geanimeerde) lezing van de toneelstukken. Voorkennis is niet nodig, interesse natuurlijk wel.

Je kan er voor kiezen om 1 lezing mee te maken of de 2 lezingen samen.

Van 12u30 tot 14u30 lezen we samen hardop De Rechtvaardigen van Camus. We zitten in een cirkel op stoelen. Er zijn 10 rollen te verdelen. In totaal kunnen er wel een 15- à 18-tal mensen deelnemen, een deel is dan natuurlijk ‘publiek’. Iedereen krijgt een exemplaar van de tekst. Van 14u30 tot 15u is er tijd voor een nagesprek.

Van 16u tot 18u lezen we samen Vuile handen van Sartre. Hier zijn er 15 rollen te verdelen. In totaal kunnen er eveneens een 15- à 18tal mensen deelnemen. Iedereen krijgt een exemplaar. Van 18u tot 18u30 is er tijd voor een nagesprek.

Deelname: gratis – vrij toegankelijk
Locatie: de Tijdelijke Autonome Zone (T.A.Z.), een terrein tegenover Campus Middelheim, UAntwerpen